Dobrze napisana treść pomaga Google odpowiadać na zapytania. Robią to na urządzeniu mobilnym z wyświetleniem cytatu-zdjęcia oryginalnej treści, tak jak w tym przykładzie tekstu napisanego przez Dimitriego van Heesa . Te fragmenty z odpowiedzią znajdują się w rzeczywistości na pozycji 0 w przypadku AdWords, pakietu lokalnego lub zwykłych bezpłatnych wyników wyszukiwania.
3. Nowe „indeksowanie mobilne” to SEO w pełnym tego słowa znaczeniu
Chodzi o optymalizację Twojej witryny. Nie tylko pod względem merytorycznym, ale na pewno także technologicznym.
4. Dokładna kolejność nie jest do końca jasna
Nie jest do końca jasne, jak Google dokładnie ustala kolejność w Pakiecie Lokalnym i dlaczego jedna firma wypada w wynikach niżej od drugiej. Google rzeczywiście ujawnia, że jednym z decydujących czynników jest „ wyróżnienie ”. To ogólne pojęcie obejmuje również ranking Twojej witryny. Lub, jak mówi Google : „ Najlepsze praktyki jak sprawdzić holenderski numer telefonu SEO mają również zastosowanie do optymalizacji lokalnej możliwości wyszukiwania”. Nie od razu jest jasne, co to oznacza? Poprawa rankingu „Wpisu o mojej firmie” ma także związek z poprzednim punktem: zawartością i technologią Twojej witryny internetowej.
Ukrywanie trupa na pierwszej stronie?
Jako użytkownik urządzenia mobilnego musisz wkładać coraz więcej wysiłku, aby zobaczyć organiczne wyszukiwania lokalne. Zwłaszcza w przypadku wyszukiwań, które ukrywają określony zamiar, np. wizytę w sklepie. Proces zakupowy długiego ogona często dotyczy zakupu produktów i usług . Informacje są zbierane w pierwszej kolejności przed podjęciem działań, takich jak rozmowa telefoniczna lub wizyta w sklepie.
Głównym źródłem takich informacji pozostają strony internetowe. Na razie ukrywanie zwłok na pierwszej stronie Google nie jest jeszcze bezpiecznym wyborem.
Ciekaw jestem, co sądzisz o tych trendach Google. Czy zauważyłeś, że CTR wyników organicznych na urządzeniach mobilnych faktycznie spadł od czasu nowego układu strony wyników? Daj znać w komentarzu!
Zdjęcie wprowadzające dzięki uprzejmości 123R.