Wybór nowego operatora i zamówienie karty SIM
Pierwszym i najważniejszym krokiem jest wybór nowego operatora. Na rynku jest ich wielu, a ich oferty są niezwykle zróżnicowane. Warto przejrzeć dostępne pakiety, porównać ceny, a także sprawdzić zasięg w Waszej lokalizacji. Ja zdecydowałem się na operatora, który oferował nielimitowane rozmowy, SMS-y i MMS-y ora Kup listę numerów telefonów z duży pakiet danych w bardzo atrakcyjnej cenie. Po podjęciu decyzji, zamówiłem nową kartę SIM. Warto zaznaczyć, że w procesie zamawiania karty SIM u nowego operatora, należy wyraźnie zaznaczyć, że chcecie przenieść numer, a nie aktywować nowy. Często jest na to specjalne pole w formularzu zamówienia.
Proces przeniesienia - co trzeba wiedzieć?
Gdy nowa karta SIM już do Was dotrze, najczęściej będziecie musieli ją aktywować. Ważne jest, aby nie aktywować jej od razu, jeśli chcecie przenieść numer. W niektórych przypadkach to operator zajmuje się całym procesem aktywacji po przeniesieniu numeru. W moim przypadku, musiałem podać numer, który chcę przenieść, a także numer ICCID z nowej karty SIM. ICCID to unikalny numer identyfikacyjny karty, który zazwyczaj znajduje się na plastikowej ramce. Warto zachować starą kartę Lycamobile, ponieważ będzie działała do momentu, aż przeniesienie numeru zostanie zakończone. Pamiętajcie, że nie trzeba wypowiadać umowy z Lycamobile – operator, do którego przechodzicie, załatwi to za Was.
Czas oczekiwania i komunikacja
Czas oczekiwania na przeniesienie numeru zależy od operatora, ale zazwyczaj trwa od 1 do 3 dni roboczych. Ważne jest, aby w tym czasie regularnie sprawdzać pocztę elektroniczną lub SMS-y, ponieważ operatorzy często wysyłają powiadomienia o postępie w procesie przeniesienia. Otrzymałem wiadomość, że przeniesienie numeru nastąpi w konkretnym dniu i o konkretnej godzinie. Czekałem na ten moment z ciekawością. Gdy nadszedł czas, telefon Lycamobile stracił zasięg, a ja włożyłem nową kartę SIM. Po ponownym uruchomieniu telefonu, numer działał już w nowej sieci.
Potwierdzenie i ewentualne problemy
Po aktywacji nowej karty SIM upewnijcie się, że wszystkie usługi działają poprawnie – sprawdźcie, czy możecie dzwonić, wysyłać SMS-y i korzystać z internetu. W moim przypadku wszystko poszło gładko, jednak warto być przygotowanym na ewentualne problemy. Najczęstsze to błędne wprowadzenie danych podczas zamawiania karty SIM, co może opóźnić proces. W takiej sytuacji najlepiej skontaktować się z biurem obsługi klienta nowego operatora, który pomoże rozwiązać problem. Ważne jest, aby w formularzach podawać dokładnie te same dane, które podaliście w Lycamobile (imię, nazwisko, PESEL, adres).

Co ze środkami na koncie?
To bardzo ważne pytanie, które często pojawia się w kontekście przeniesienia numeru. Środki, które macie na koncie w Lycamobile, niestety przepadają. Warto o tym pamiętać i zużyć je przed przeniesieniem numeru. Możecie wykorzystać je na rozmowy, SMS-y lub aktywować jakiś pakiet, który zużyje pozostałe pieniądze. Ja, świadomy tej sytuacji, zużyłem pozostałe środki na ostatnie rozmowy, a resztę pieniędzy po prostu zostawiłem.